Framför mig ligger en bok av Peter Kreeft. Jag gillar verkligen honom. Han är en mycket duktig katolsk (läs: kristen:)) apologet. För ett antal år sedan gav Libris ut en av hans böcker som jag läste med stor glädje: ”I väntan på vadå?”, ett fiktivt samtal mellan C.S Lewis, Aldous Huxley och John F. Kennedy om livets mening och mål.
Sedan gav Livets Ords förlag ut en utmärkt bok av Kreeft; ”När blev det fel med dygder?” Väl värd att läsas om och om igen och använda som studiematerial. Grundläggande handlar de om att vi idag betonar personlighet, glans och yta istället för de grundläggande dygder Bibeln talar om som kärlek, ödmjukhet, etc. Så bra!
Häromdagen damp det alltså ner en bok i brevlådan av Kreeft, ”Till den kristna trons försvar” utgiven på förlaget Catholica.
Det är en rejäl sak på 528 sidor som noggrant går igenom skälen för att var kristen. Och de är många! Under rubriken är ”Förnuftiga svar på trons grundläggande frågor.” Innehållsförteckningen avslöjar ett klassiskt apologetiskt innehåll. Det finns ett antal sådana böcker. Problemet är att de finns väldigt få på svenska.
Kreefts styrka är hans gedigna bakgrundskunskap samtidigt som han har en förmåga att skriva så lättillgängligt att vem som helst kan följa med. Han går igenom argument för Guds existens, argument för skapelsen, det ondas problem, om Kristi gudomlighet och mänsklighet, att Jesus verkligen uppstod från de döda, om Bibeln- myt eller historia, etc,etc. Allt detta är s.k. kristen allmängods som en kristen från vilken bakgrund som helst med glädje kan tillgodogöra sig, har stor nytta av och har gemensamt med andra bibeltroende kristna.
Finns det inget katolsk då? Jodå, man kan läsa att katoliker tror på helvetet( han ger sju skäl till att tro på helvetets existens) och på en objektiv sanning, på livets okränkbarhet, att Jesus ensam frälser, m.m. På slutet finns också ett kapitel om tjugo avgörande skillnader mellan protestantisk och katolsk teologi.Både Maria och skärselden kommer med. Det kan vara väl så intressant och viktigt för protestanter att läsa detta och begrunda. Jag tror vi kommer dithän att vi faktiskt kan lyssna på varandra lite mer istället för att omedelbart ge oss hän till primalskrik. Jag tror också vi klarar att läsa sådant som vi inte alltid förstår eller direkt håller med. Det kallas att sovra och att kunna förhålla sig sakligt öppen.
Boken är gedigen, intressant, viktig, aktuell och mycket läsvärd. Kreeft håller en så hög standard och bra ton. Anbefalles!
Hej! Jag hör till de kristna som grubblar rett mycket, eller positivt uttryckt funderar en hel del. Av en slump kom jag över en av Peter Kreefts ljudböcker och blev omedelbart biten. Nu slukar jag allt som han skriver. Ledsamt att det finns så få klarsynt tänkande kristna (förlåt). Men ibland blir det så mycket ord att man förlorar tråden. Peter är otroligt duktig på att vara mycket specifik och kortfattad. Han har förmågan att säga mycket med få ord istället lite med många. Många av de stora frågorna som jag gått och funderat på har Peter Kreeft hjälpt mig att hitta förnufts argument för, inte alltid svar dock. Det finns ju inte svar på all frågor. I alla fall inte sådana som vi med vårt mänskliga förstånd kan förstå.
Men nu funderar jag. Var får man tag på denna bok och är den på svenska eller engelska. Har nog läst en hel del av hans böcker på engelska men eftersom hans ämne är ganska avancerat känns det nog best om jag kan läsa det på svenska.
Bara en stilla undran, varför behandlar Ulfs bloggposter nuförtiden nästan alltid något som har med katolska kyrkan att göra.
Vad är meningen med det?
Vars vill han komma?
Vars villa han sluta?
Jag bara undrar
Åh vad roligt! Jag tycker också om Kreeft!
Inom frikyrkligheten har det funnits och finns fortfarande antiintellektuella drag. Det har det aldrig funnits på samma vis katolska kyrkan. Katolska kyrkans storlek, långa historia och långa tradition av undervisning och skrivande medför givetvis att det finns massor att hämta där. Läs tex ”I väntan på vadå” och fundera därpå hur väl det Keeft skriver hänger samman och hur bibliskt det är. Fundera därpå vilka författare med evangelikal bakgrund som presterat motsvarande dialog/polemik med/mot 1900-talets stora (ickekristna) ide’strömningar. För den som är intresserad av vad kristen tro och teologi kan ge för svar och ställa för motfrågor i en nutid som präglas av helt andra läror, är det inte att gå över ån för att hämta vatten att kika i de katolska boklådorna. Personligen har jag upplevt stor välsignelse av att läsa tex Keeft. Det handlar inte om Katolska kyrkan är sannare eller bättre och jag har inga planer på att konventera, det handlar om för mig nya friska källor till livgivande vatten. Tack Ulf för att du vågar bredda perspektivet trots att du får mycket motstånd av de som är mer ängsligt lagda!
Hej ormeluren!
Kollade bakåt på bloggen Det verkar handla om Pingströrelsen,Svenska kyrkan,Matteuspassionen och det egna sammanhanget förutom Birro som ju är katolik förstås.
Vänliga hälsningar
Juha
Boken finns att beställa på Catholicas hemsida: http://catholica.se/. De har många bra böcker på svenska.
Som sagt; Anbefalles!
Svar till Kjell: boken är på svenska, och går att köpa bl.a. via Lilla Thérèse bokhandel, men också direkt från förlaget.
Sorglig soppa. Endast ett är nödvändigt!!!!!!
God natt o sov gott
Dygder är en bra bok. Den berikar mig som protestant.
Det sorgliga är väl snarare att folk sitter och blir upprörda över vilka slags kyrkor och samfund som nämns på bloggen.Jag får väl då tala om att i himlen får vi samsas.Blir inget eget rum för pingstvänner eller katoliker eller missionare eller vad man nu vill sätta för betäckning på varandra.Den som letar efter felfria kyrkor eller församlingar får tyvärr finna sig i att bli besviken.Strävan är att nå fullkomlighet,men fullkomliga blir vi inte på denna sidan himlen.
Ett viktigt blogginlägg i tiden, blessed Ulf. Politrucken
Skönt att du vågar vara ärlig att berätta att du läser böcker av katoliker. Håller inte med dig. Men om du känner att du får ut saker ur det hela är det ju bra för dig. Även om jag håller mig hellre till Jesus och vad han säger i sitt ord än vad katolikerna säger i sitt ”ord” i form av böcker hur ”frälsta” de än är.
Ulf nu har du gett oss bokförslag som vi karismatiska kristna helst inte läser. Vill du ge oss lite bra förslag på kristna böcker där inte någon katolik är inblandad. Både frn Sverige och USA. (Och de får vara från vilket samfund som helst, men inte från det katolska)
Och har du ingen bok att rekomendera utan bara katolska böcker, bra Ulf! Då vet vi ännu mera vart du står någonstans.
Tack för en bra blogg även om jag inte håller med om allt!
Jag skrev en kommentar för en tid sedan på denna blogg som har glömts bort i hanteringen och står under moderering. Ingen fara vi tar det en gång till:
Ulf recenserar Peter Kreefts nya bok och reflekterar över dess innehåll. Precis som pastor Ulf skriver så kan man hålla med om en del saker och annat får man lägga åt sidan. Så är det med allt man tar in med sina sinnen.
Det jag dock blev ledsen över var uttrycket ”primalskrik”. Menar pastor Ulf att vi inte bör pröva allt och behålla det goda utan att det beskrivs med ett så negativt laddat ord som ”primalskrik”? Det känns tråkigt att i ivern och försvaret för den nya ekumeniska inriktningen, förminska denna viktiga bibliska uppmaning. Jag tror att denna bibliska princip gäller fortfarande och att det är viktigt att pröva allt och behålla det som gott är.
Be blessed alla läsare på denna blogg!!
Fantastiskt! Vi har även mycket gemensamt med Mormoner och Jehovas Vittnen, har du tankar på att läsa litteratur utgiven av dem och börja samarbeta med dessa rörelser också?
Mållös. Försiktighet och respekt, snälla… Är det Guds Andes verk så är det hädelse mot Anden att inte erkänna det som Han gör i denna tid. Bedöm inte Ulf och det andliga skeendet på mänskligt vis utan på ett andligt. Kriticism och skepticism och en envist blind enfaldighet är inte en sund nytestamentlig inställning. Av den kritik som riktas är det inget som uppvisas här som inte till sitt väsen är annat än hån, oinsatt, opåläst och självhävdiskt oförstånd. Om vi ändå ville lyssna till vad Anden säger till församlingarna! Hur kan någon hävda att något av detta som Ulf tagit upp här är obibliskt? Och att hånfullt ställa frågan om inte vår bloggare också skall tipsa om böcker utav Jehovas vittnen och mormonerna är så fullständigt uppåt väggarna galet. Vad ska man säga? Jag vet faktiskt inte.
Litar på vad Anden säger till dig käre Ulf!
Den bästa bok jag läst utan tvekan ! Mycket värdefull läsning , har absolut inget att kritisera , har fått en helt annan inställning till katolska kyrkan !!
Klassisk kristen teologi i alla avseenden enligt min bedömning.
Under de första århundradena bedrevs mycken apologetik. (Jag undrar om inte en del kyrkofäder faktiskt hade Apologeten som tillnamn? Eller var det bara en som hette så?) I alla fall: Om vi nu närmar oss tidens slut och alla möjliga heresier och villfarelser poppar upp, samtidigt som kunskapen om Gud blir allt sämre – då får vi bruk för en hel armé apologeter! Det kommer att krävas av oss att vi hövligt och respektfullt kan ge skäl för vår tro. Och är inte detta en chans att bli mer helgjuten i sin tro, att kunna få in själen och tänkeriet och logiken på en bana som ärar Gud!? Det vore väl något! 🙂
Tack Ulf!
Jag gillar Dig lika mycket som jag gillar Peter Kreeft.
Thomas Andersson
ganska svåra frågor tycker jag ,ang. det katolska
Jag var för några år sen med om att en kvinna tyckte jag skulle be till helgonet Augustinus (el. vad nu han hette)då jag pratade om försvunna nycklar( skulle tydl. va till hjälp.)
Det är Jesus man ska fråga/ be till ,han som vet tyckte jag….Är det så i dagens katolska lära,tycker jag det är tragiskt.
Som ganska nykristen för 25 år sen,var jag med OM (operation mission) i Österrike.Ett starkt minne därifrån var en man som menade att de som var katoliker o blev klart Jesus-troende skulle lämna katolska kyrkan.
Det var den mannens åsikt,i ett land med många katolska församlingar……jag önskar Guds frid till er alla.
Hej!
Här kommer lite ytterligare lästips: R. Dawkins ”The God Delusion”, C. Hitchens ”God Is Not Great”, J. Thomson ”Why We Believe In God(s)”. Jag har beställt Kreefts bok och kommer att läsa den uppmärksamt. Vänliga hälsningar; Bo Hoffman
Om man är intresserad av goda argument för Guds existens och den kristna tron kan man (förutom Kreeft) t.ex. läsa: ”Modern Physics and Ancient Faith” av fysikern Stephen M. Barr. Boken är fylld med matnyttig information om modern fysik, och visar bortom allt tvivel att det inte råder någon konflikt mellan vetenskap och kristen tro. Det finns visserligen en konflikt mellan kristendom och sk. ”vetenskaplig materialism” vilket är en filosofisk lära som många vetenskapsmän och andra håller sig med som icke desto mindre är ganska svår att förena med modern vetenskap, i och med nyare teorier som ”Big Bang” teorin, kvantfysiken, Kurt Gödels ofullständighetsteorem mm. Barr visar i stället att den kristna metafysiken passar som hand i handske med vetenskapen, och ger mycket starka argument för Guds existens och själens immaterialitet från denna utgångspunkt.
En mycket välargumeterad kritik av de ”nya ateisterna” hittar man i ”The Last Superstition” av den Tomistiska filosofen Edward Feser. (Vilken förövrigt har en mycket intressant blog: http://edwardfeser.blogspot.se/). Boken är en bladvändare men ger på samma gång djupa insikter i de klassiska argumenten för Guds existens och själens odödlighet. Han dissikerar dessutom den sekularistiska materialism (”den sista vidskepelsen”) som präglar vårt samhälle och visar hur grundlös, oförnuftig och omoralisk den är. Häftig läsning!
Jag blir verkligen nyfiken på Johan Mårtensson`s inlägg, särskilt vad han/du menar med att en sekulär vetenskaplig hållning skulle vara ”omoralisk”? På vilket sätt då? För att inte tala om på vilket sätt ett sekulärt förhållningssätt är ”grundlös” och oförnuftig”? Dessutom visar historien att det har funnits (och finns) många konflikter mellan vetenskap och kristen tro; Får jag påminna om Galileo eller varför inte Darwin! Det är bara troende som är självsäkra, en vetenskaplig syn innebär tveksamhet och ifrågasättande…. dvs en fundamentalt skild inställning till tillvaron….eller? Vänliga hälsningar /Bo H.
PS Lite ytterligare lästips kan också vara Hawkings ”The Grand Design”. DS
I bought this book and read it because of your recommendation here on the blog. Finished it last week. Very helpful! Thanks!
Jag tror att jag ska börja plöja böcker av och med Peter Kreeft. Jag har hört talas om honom förut men… Känna som det är dags att börja botanisera honom nu.